P

Pisica Albastră ne inspiră

Pisica Albastră este un personaj urban foarte cunoscut de ieşeni. Locuieşte pe strada Lăpunşneanu nr. 7-9 şi e creată de artistul Felix AftenePe mine şi pe prietenii mei ne inspiră. Am petrecut ore frumoase pe balconul atelierului şi am simţit cum oamenii se bucură când o văd fie pe balustradă, fie pe firida Muzeului Unirii, unde se alintă o versiune de bronz a pisicii.

Are aripi pentru că este o fiinţă imaginară. Şi este albastră pentru că Felix are o poveste în jurul acestei culori care se întinde pe mai bine de 20 de ani. Şi am făcut un film despre albastrul lui. Şi cred tot timpul că e fain ca poveştile să fie continuate, să se transforme, să bucure, să îi aducă pe oameni împreună în jurul unor idei frumoase.

Şi cum nu îmi permit să cumpăr lucrări de sculptură, aşa cum mi-aş dori şi nici balcon nu am, m-am gândit la ce simt când port tricoul meu de la MoMA cu istoria artei şi cu chipurile reinterpretate ale unor mari pictori sau un tote bag pe care îl am de la Tate Gallery.

Îmi place să cunosc poveştile obiectelor şi mi-am dat seama că Pisica Albastră are o energie specială. Mă inspiră şi ar putea inspira şi pe alţii. Nu pot trece indiferentă pe lângă ea. Pur şi simplu mă atrage.  Aşa a apărut ideea.

“Albastru + o pisică + un artist + o idee + oamenii faini de la Galeria Artep + print wizards = o poveste frumoasă din oraşul Iaşi”

I-am spus artistului, el a fost de acord să o deseneze în premieră, Pisica Albastră existând doar sub formă de sculptură până în 2019. A ales să folosească o cerneală albastră veche de 100 de ani din zona Sibiului, pe care o păstrează cu grijă în atelier. Apoi am trecut desenul în digital şi am făcut probe de print. Când le-am povestit oamenilor faini, Mihaela Irimescu şi Răzvan Mitocariu de la Galeria Artep (cea mai nouă galerie privată din Iaşi), au îmbrăţişat foarte repede ideea şi au susţinut-o. Acum tricourile şi tote bags cu Pisica Albastră aşteaptă cuminţi în galerie, în Copou, pe Sărărie, 46 – 48 până voi hotărâţi să le scoateţi la plimbare.

Detalii despre cumpărarea produselor şi livrare în ţară se pot obţine dacă trimiteţi un email: [email protected] sau sunaţi la 0745 115 080

Asta e una din formele de a susţine echipa să caute şi alte poveşti despre culoarea Albastru şi de a experimenta mai departe.

Pisica Albastră | sculptură din răşină şi fibră de sticlă patinată | 2009 | Lucrarea a fost expusă la galerii din Berlin, Paris, Copenhaga, Bruxelles, Bucureşti, Iaşi şi face parte dintr-o serie de himere albastre create de Felix Aftene

Photos: Diana IabraşuSony Alpha 7 III, Sony Alpha 7S II, Sony Alpha 6300