O

O îmbrăţişare. 40 de zile împreună

Să trăieşti cu peste 100 de oameni mai noi sau mai vechi, să dublezi practic populaţia activă a unui sat, din Ţara Făgăraşului, ca şi cum timp de 40 de zile ai creat încă un sat, e sigur vorba despre un exerciţiu de a fi împreună. Şi în tot acest timp te întrebi cum integrezi o comunitate în inima alteia, lucrând chiar în centrul ei, la Biserica – monument istoric „Adormirea Maicii Domnului” de la Şona.

Cum îmbrăţişezi un loc, un monument şi cum îţi răspund oamenii

Ambulanța pentru Monumente Transilvania-Sud, prin Asociaţia Monumentum, a organizat intervenția de punere în siguranță a acoperișului bisericii „Adormirea Maicii Domnului”- monument istoric de la Șona, ce a reprezentat un exercițiu amplu de dulgherie tradițională pentru studenți de realizare integrală a unei șarpante, coordonat de arhitectul german Jan Hülsemann, însoţit de asistentul său Sebastian Stübs. Astfel, șantierul a fost posibil cu ajutorul a peste 100 de voluntari, care studiază Arhitectură, Restaurare, Istoria Artei, timp de 5 săptămâni. Ei au realizat prin cioplire manuală peste 400 de chertări, cu unelte tradiționale. Parteneri în poveste au fost Fundaţia Ştefan Câlţia, Asociaţia sătească „Şona noastră”, consiliul parohial, Primăria Comunei Mândra, comunitatea, mulţi prieteni şi mai ales Cineva de Sus care ne-a ocrotit tot timpul.

Am primit o vizită care ne-a adus multă lumină. Din încredințarea Părintelui Mitropolit Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Pr. Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, vicar-eparhial, alături de Pr. Lect. Dr. Emanuel Tăvală, Consilier Cultural, și Pr. Protopop Iulian Mihai Boac, Protopop de Făgăraș au efectuat o vizită de lucru pe şantierul de la biserica Parohiei Șona (Prot. Făgăraș).

Practic, mii de ţigle industriale de proastă calitate înlăturate, 12.000 de ţigle manuale, noi, descărcate, urcate şi aşezate în noul acoperiş, sute de cuie bătute, mii de lovituri de ciocan şi de daltă, grinzi ridicate cu propriile braţe şi atât de multe gesturi frumoase, încât contabilitatea lor se rezumă pe chipul voluntarilor şi în inimile noastre.

Costul producerii a 12.000 de țigle manuale de tip-solzi, pentru acoperișul bisericii, a fost finanţat de familia pictorului Ştefan Câlția. Ele au fost realizate în atelierul din Covasna al meşterului ţiglar Jozsef Bartha. Pictorul Ştefan Câlţia și artistul Vadim Creţu (fostul său student) au desenat aşa cum obişnuiau meşterii ţiglari pe vremuri, marcând cu simboluri ţiglele de sfârşit de zi de lucru (feierabendziegeln).

Ştanţa de lemn, după un desen al pictorului Ştefan Câlţia, a fost meşterită cu mare precizie la Sibiu, de către Petrescu Press (Delia şi Tudor Petrescu), în atelierul lor tipografic. Ne-au oferit în dar două ştanţe, una am folosit-o pentru ţigle, iar alta pentru biscuiţi cu cimbrişor, busuioc, vanilie şi cacao. Să îi testăm lângă cafea dimineaţa. Reţeta a rafinat-o Iulian Râmbu, de la Iaşi, în biscuiteria artizanală (sUnt).

Voluntarii Ambulanţei pentru Monumente cred mult în arhitectura care foloseşte materialele locului, principiul reutilizării și al autenticității sunt foarte importante. Doi săteni au donat cărămizi realizate manual, care au fost folosite în completare. Alţi câţiva săteni au fost cei care au împrumutat voluntarilor unelte, au contribuit fizic sau au ajutat cu sfaturi. Uneltele de dulgherie au nevoie de tratament special, aşadar Jan i-a coordonat pe studenţi să realizeze cutii de lemn cu îmbinări coadă de rândunică, pentru a ţine dălţile, ciocanele, instrumentele de scris sau măsurat în ordine. Desigur, cu balamale bătute de fierar şi desene inspirate din lucrările pictorului Ştefan Câlţia.

La Fierăria lui Lazăr, fierarul Ovidiu Miclea a lucrat alături de voluntari pentru cele 12 prinderi de metal care s-au folosit în structura acoperișului bisericii. Iar acum, colaborarea s-a conturat într-un parteneriat mai amplu cu Asociaţia sătească „Şona noastră” ca fierarul să vină la Şona în fiecare vineri din lunile calde, iar fierăria să fie deschisă publicului cu ateliere demonstrative și pentru a crea obiecte necesare satului. 

Pentru ca intervenţia asupra acoperişului să se desfăşoare în bune condiţii şi Primăria comunei Mândra s-a implicat, prin reprezentatul ei, primarul Ioan Şerban Taflan şi echipa sa, contribuind cu o parte din necesarul de lemn, aproximativ 4 metri cubi de cherestea.

Între timp, unii dintre voluntari au început să înveţe să facă din lemn de stejar sau salcâm cuie de lemn. Chiar pe un scaun vechi ce a aparţinut unuia dintre meşterii tâmplari ai satului. Au fost şi greşeli de tăiere, de măsurare şi până la urmă ele s-au transformat în lecţii învăţate, în zâmbete şi desene pe hârtie. Şi bineînţeles chertări de ciolit în plus.

Au fost şi momente petrecute în Casa albastră și în șura Fundației Ștefan Câlția când am ascultat prezentări despre materiale naturale, discuții despre arte și meșteșuguri, iar la Aşezământul cultural din sat, ateliere de dans tradițional, cu privire asupra dansului fecioresc. La animarea serii au contribuit localnicii, alături de Eugen Vaida, Ştefan Cibian, Ana Marica, Alina Zară şi voluntari.

Acum, că ştiţi finalul deschis al poveştii noastre, scriem aici frânturi din jurnalul de şantier pe săptămâni, dând timpul înapoi. Mulţumimim Danei Graură, oamenilor Casei Terra, care ne-au îmbrăţişat, ne-au trimis daruri şi zâmbete. De asemenea, ne gândim şi la echipa Diakonia şi la Carmen Boamfă, care prin serviciul lor de catering s-au implicat în acest an, gătind atât de multe zile în şir, iar mesele au fost achitate la un preţ prietenos.

Am început această intervenţie cu mult curaj şi superputeri primite din partea localnicilor Mărioara şi Gheorghe Bucur. Această familie din sat a gătit în propria gospodărie şi a donat toate mesele (prânz şi cină pentru prima săptămână, în memoria unei persoane din familie, care ne veghează acum de Sus).

Mai departe, îi amintim în continuare pe cei care ne-au fost aproape cu donații în produse şi le suntem recunoscători:

Săptămâna 1 – Donaţii în produse

Mărioara și Gheorghe Bucur au donat masa de prânz pentru toată săptămâna
Câlția Maria și Dorin – pâine, telemea, roșii, castraveți, ardei
Stoia Floarea – gogoși, plăcinte cu brânză, 4 cozonaci
Cristea Georgiana – 10 baxuri apă minerală 2 L, 10 baxuri apă plată 5 L
Cojanu Sergiu și Mirela – 3kg caş, urdă, telemea
Drăghiciu Olivia – 40 ouă
Grigoroiu Geta – 1 pepene, 3 prăjituri
Frățilă Mihaela – siropuri și gem, murături: gogonele și gogoșari cu conopidă
Stoia Mariana – prăjitură cu mere

Zilele au trecut foarte repede. Am stat mereu cu ochii pe cer, să vedem când plouă, să aşezăm prelata, să continuăm să lucrăm.

Săptămânile 2 și 3 – Donaţii în produse

Prânz şi cină pentru o zi – Cristea Georgiana
Prânz şi cină pentru o zi – Niciu Zenovia
Prânz 4 zile Frățilă Daniela și cartofi noi prăjiți pentru cină
Cina pe 24 iulie – Frățilă Daniela
Frățilă Mihaela – 4 borcane zacuscă, gem coacăze negre, 10 ouă
Drăghiciu Jana și Marcel – 12 borcane miere
Stoia Floarea – clătite, gogoși cu brânză
Grigoroiu Geta – prăjitură cu mere, prăjitură cu afine şi cacao
Radbea Gheorghe- 4 borcane cu murături, gemuri, 1kg zahăr, 1l ulei, 1 cozonac, 10 ouă
Raita Nelu – telemea, urdă, caș
Mailat Marica – legume
Frățilă Daniela – tort cu fructe, prăjitură cu vișine, clătite cu dovlecei, gogoși, uscățele
Radu Tudorel – 24 beri Ciucaș
Câlția Maria și Dorin- 3 pepeni, tartă cu fructe
Tamaș Aurel – 1 borcan cu miere
Stoia Mariana – fursecuri
Frățilă Sorin – înghețată pentru toți voluntarii

Am primit vizite pe şantier, Bogdan Prelipcean, de la Hasit, a venit şi ne-a transmis câteva dintre reţetele cu var hidraulic. Compania Hasit ne-a oferit o donaţie de var hidraulic pentru şantierul Albastru, despre care vom povesti într-o postare ulterioară. Şi am folosit şi în reţeta de mortar pentru cornişa bisericii.

Săptămâna 4 – Donaţii în produse

Masa de prânz – 25 iulie – Daniela Frățilă: ciorbă de boabe cu ciolan afumat, pilaf şi friptură porc cu sos
Mihaela Frăţilă – donaţie 4 sticle coca cola de 2.5 L
Protopopiatul din Făgăraș a donat cel puțin 400 litri de apă îmbuteliată
Capătă Simion si Dorina: borcane cu gem, zacuscă, 2-3 cozonaci
Iantă Tatiana si Ioan: o pungă cu slănină, brânză de burduf, 3 borcane de gem
Geta şi Radu Grigoroiu: cafea şi ceai pentru mai multe zile la rând

În orele libere, ne-am bucurat de un atelier de cianotipie, susţinut de Alina Pătru şi Radu Bârlă, de la Asociaţia Renascendis, cu materiale, hârtie şi soluţii speciale de la Fundaţia Ţara Făgăraşului. Şi-am adăugat obiecte personale, negative din arhivă, plante şi lumina soarelui.

Săptămâna 5 – Donaţii în produse

Familia Frățilă nr. 91 – grătar, prăjitură cu mere, uscățele
Mariana Stoia: prăjitură cu afine, 2 borcane zacuscă, 2 cu gem
Ilucă Daniela (Iași): cadou o sticlă de vin roze şi cărţi poştale

Sprijin fizic

Pe toată perioada intervenţiei am primit ajutor constant din partea localnicilor Mihai Frăţilă, Ioan Dragomir şi punctual din partea lui Dorin Câlţia. Mihai Frăţilă a lucrat permanent cu noi pe şantier, în toate etapele, ne-a dat curaj şi ne-a făcut să prindem drag de oamenii acestui sat, de pădure, de mistreţi, de oi, de privit în depărtare. Câte şi mai câte au fost spuse şi mai ales trăite împreună.

Cazare

Deşi temperaturile foarte ridicate au dus la probleme cu utilizarea apei, fiind debitul foarte scăzut în tot satul, familiile la care am locuit au încercat să ne simţim bine şi să nu ne lipsească nimic: Familia Frățilă nr. 91 (1 săptămână – donaţie), Folea Bucur şi Maria nr. 254 (3 săptămâni cu plată, 9 zile – donaţie), Giurgiu Viorel (4 săptămâni – cu plată, o săptămână – donaţie pentru campat în curte), Bucur Mărioara și Gheorghe nr. 50 (30 de zile – donaţie, o săptămână- cu plată), Casa Albastră, Fundaţia Ştefan Câlţia, nr. 234 (donaţie toate cele 40 de zile), Doina și Petrică, nr. 37 (1 noapte – donaţie), Stoia Mariana și Cornel, nr.192 (5 nopți – donaţie).

Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către reprezentanţii Bisericii evanghelice din Făgăraş care ne-au găzduit în spaţiile din oraş: Bruno şi colegii săi (cazare contra cost la un preţ prietenos).

Donaţii în bani

Donaţii în bani, mulţumiri celor care au ales să ne susţină şi în acest mod:

Folea Marinela300
Zenovia Niciu300
Simen Emilia500
Frăţilă Mihai3000
Bucur Folea500
Capătă Ioana250
Lazăr Luca500
Ganea Gheorghe1000
Radu şi Geta Grigoroiu1500
Lăcrămioara Dumbrăvescu100
Frăţilă Maria200
Stoia Ioan500
Radu Tudorel, Rodica şi Lucreţia500
Mailat Marica300
Câlţia Letiţia300
Zaharia Valentina600
Ioan Raita500
Stoia Felicia250
Buzeche Ioan şi Ana500
Tămaş Aurel300
Brăgău Gheorghe500
Stoia Mariana şi Cornel500
Deac Ana-Maria100
Sorin Marin300
Orzea Ovidiu500
Gheorghe Ion500
Şerban Petru Pavel200
Iantă Ioan şi Tatiana300
Raluca Diaconu Lazăr1000
Binig Ioan100
Capătă Simion250
Frăţilă Constantin500
Raita Ileana250
Anca Folea200
Horiş Gheorghe250
Ciocârtău Constantin400
Drăguş Radu1000
Buzeiche Adrian300
Stoia Dorin500
Dragomir Ioan1000
Cojanu Mirela1500
Marcu Marcel200
Alma Vasile – voluntar800
Bogdana Eftimie – voluntar300

Sunt peste 40 de oameni din comunitate care au contribuit cu bani, iar suma strânsă este de 23.350 Ron şi reprezintă 20% din necesarul de buget pentru această intervenţie. Completarea de buget a fost susţinută de Asociația Monumentum din fondul său privat cu sprijinul lui Andrei Vizi şi Geaninei Cernica prin Infinite Loops (10.000 euro). Mulţumiri merg către Matei Câlţia, Mihaela Irimescu, Răzvan Mitocariu, pentru contribuţia lor, iar costul suplimentar a 12.000 de țigle manuale şi 200 de coame, pentru acoperișul bisericii, a fost finanţat de familia pictorului Ştefan Câlția. 

La final dorim să le mulțumim sponsorilor noștri strategici, Profi Romania și DEDEMAN fără de care nu am fi putut realiza această acțiune. Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, proiect inițiat de Asociatia Monumentum și susţinut de către The Prince’s Foundation al cărei preşedinte este Majestatea Sa, Regele Charles al III-lea.

Ce s-a mai întâmplat între timp

Cornişa monumentului a fost reparată în zonele în care lipsea în totalitate, folosindu-se şablonul şi profilul tras pe şină de lemn, aşa cum se făcea tradiţional pe vremuri. Nicu şi Ionuţ au îndeplinit această misiune, alături de Adelina Scorobete.

Încă un pas în protejarea monumentului va fi montarea scocurilor, pentru a capta şi dirija corect apa de ploaie. Această etapă este în curs de realizare.

Despre începuturi

Până la a repara acoperişul, Asociaţia Monumentum împreună cu Asociaţia sătească „Şona noastră” au făcut 3 întâlniri cu oameni din comunitate. Apoi Asociaţia Monumentum a demarat întregul proces pentru realizarea documentaţiei şi a studiilor de specialitate pentru monument. Oameni iubitori de patrimoniu au venit şi au analizat monumentul, au cercetat în arhive, la Institutul Naţional al Patrimoniului, au ascultat poveştile sătenilor.

Următoarele acţiuni au fost posibile datorită Asociaţiei Monumentum, organizaţie care a sprijinit financiar realizarea paşilor cu studiile de specialitate: Studiul istoric – Ileana Burnichioiu, Releveu: Andreea Năprădean, Scanare 3D: Călin Şuteu, Evaluare structură: Sebastian Frăţilă, Proiectare şarpantă: arhitect Eugen Vaida şi Andreea Năprădean, Studiul geotehnic: Georgiana Rusu şi echipa sa, cercetare la Institutul Naţional al Patrimoniului: Cătălina Frâncu, arhitect coordonator al şantierului de dulgherie: Jan Hülseman, coordonatori restaurare: Ştefan Vaida, Ionuţ Dobra, meşter: Nicu – Gabriel Lungu.

Gândurile noastre se îndreaptă, cu recunoştinţă spre localnicii-voluntari în toate etapele intervenţiei: Mihai şi Mihaela Frăţilă, Bogdan Andercău şi către oamenii logisticii Asociaţiei Monumentum: Veronica Răileanu-Vaida şi Andreea Năprădean.

Mulţumim consiliului parohial, părintelui Grigorie şi credincioşilor satului Şona.

În acest timp, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Şona a început să îşi recapete frumuseţea. Însă, monumentul are nevoie să fie îmbrăţişat în continuare de întreaga comunitate, pentru că mai sunt multe de vindecat: problemele ce ţin de umezeala din pereţi, scurgerea corectă a apelor din jur, în exterior, evaluarea materialelor care au sufocat pereţii ani de-a rândul, tavanul care prezintă fisuri şi trebuie reparat, în relaţie cu reducerea umidităţii din interior. Sperăm ca în viitorul apropiat uşor-uşor aceste lucruri să înceapă să fie îmbunătăţite.

La finalul zilelor de lucru, la apus, voluntarii au lăsat uneltele deoparte şi au mers pe dealuri pentru a culege flori de câmp. Ştiam că vom trimite toată frumuseţea şi miresmele ierburilor proaspăt culese tocmai până la Londra, acolo unde pregăteam expoziţia Ştefan Câlţia. Path in Transylvania. În Marea Britanie am povestit cum am putut mai bine ce au făcut voluntarii pe acoperiş la Şona şi meşterii buni din Transilvania care au protejat peisajul acoperişurilor şi peisajul cultural, natural, pentru sute de ani. Lăsam aici în loc de final, câteva imagini care ne sunt foarte dragi.

Photos: Diana Iabrasu

Expoziţia Ştefan Câlţia. Path in Transylvania, The Garrison Chapel, Chelsea Barracks, Londra

Organizat de: Fundația Ștefan Câlția, The Prince’s Foundation, Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud, Asociatia Monumentum, The Garrison Chapel

În parteneriat cu: Galeria Posibilă, Asociația Galeria Artep

Photos Londra: Diana Iabrasu, Alex Coman

Lista studenţilor voluntari ai şantierului Ambulanţei pentru Monumente Transilvania Sud din Şona:

Verman Teodora, Alma Vasile, Erika Nagy, Ardelean Mihaela Ana, Mihaela Mitrache, Victoria Mitrache, Noemi Bagoly, Maria-Cristina Volosniuc, Ioana Viorica Georgescu, Lara Antone, Andrei Popescu, Diana Ilie, Emma Ilinca Ionita, Avram Andreea, Paul-Valentin Haraga, Tudor Coman, Ana Neacşu, Adelina Afetelor, Briana Cleopatra Balan, Andreea Maier, Nechita Ştefan Andrei, Teodora Lolea, Diana Stoian, Mara Voican, Bujor Alina, Maria Hîncu, Radu Alexandra, Bianca Sălceanu, Ana-Maria Predescu, Cheptea Maria Cristina, Petruța Liviu Nicolae, Radu Roşca, Alexandra Mocioiu, Maria Sângeorzan, Alexandru Roşu, Ciprian Muntean, Nistor Andreea, Raluca Popa, Ştefania Schilizzi, Anita Dumitru, Rares Ronkov, Dan Rebeca Rafael, Gheorghe Maresancu, Tudor Pelin, Ropotan Bianca, Daria Kivana Sarapatin, Mîndru Maria, Andor Terek, Birda Ioana Alexandra, Ioana Nicoara, Piriianu Ana, Burdea Odette, Susanyi Harald, Mara Șandru, Grodenschi Alexandru Andrei, Ioana Davidescu, Punga Dragoş, Andrei Ormangi, Maria Andriescu, Boț Denisa Petra, Alina Alexandru, Alexandra Demian, Vremi Raluca Elena, Tudor-Matei Onofrei, Anca-Maria Tudor, Sabina Răscolean, Paul Ursa, Raluca Petrovai, Vlad Andreea, Macrina-Elena Hanganu, Mihaela Frățilă, Mădălina Codreanu, Lukas Zabrac, Daria Buruleanu, Ana-Maria Budurea, Duminică Elena Irina, Petrescu Ioan Radu, Șuncă Teofan Daniel, Becleanu Raluca, Cătălina Maria Afrenie, Popa Andreea-Florina, Maria Magdalena Defta, Ioana Scărlătescu, Alexandru Naghiu, Iulia Postovanu, Drăgulanescu Ioana Dora, Bogdana Eftimie, Emilia Tămăianu, Andreea Mihăilă, Ionuţ Leahu, Tudor Anca Maria, Bucatoş Maria, Adrian Stan, Diana Oprea, Catinca Mănăilă, Adelina Scorobete, Radu Popa.