Ştefan Vaida. Iubeşte Albastrul ultramarin. S-a născut pe 26 decembrie 1983, în satul Alţâna, judeţul Sibiu, chiar pe strada principală. 35 de ani mai târziu îl găsim tot aici, însă pe părău’ napilor, cum îi place să zică, adică pe fosta stradă românească din Alţâna, cu o istorie personală frumoasă. A devenit restaurator. A salvat case de la distrugere sau maltratare, a participat la restaurarea multor clădiri de patrimoniu din Transilvania, alături de fratele său Eugen Vaida-arhitect.

Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului e o idee pe care au construit-o cei doi fraţi, în ultimii 11 ani. Într-o zi, Ştefan a văzut o casă care era de vânzare, a deschis poarta şi aici a rămas. Fratele său i-a cultivat pasiunea pentru colecţionarea obiectelor vechi şi împreună au strâns zeci. Ceramică, cahle, ţigle, lăzi de zestre, mobilă pictată, grinzi, unelte, costume populare şi multe poveşti. În muzeu se poate vedea aproximativ 30% din ce au strâns, restul fiind într-un depozit.

Meşterii casei lui au fost români, însă structura casei este tipic săsească, în afară de pridvar sau pridvor sau verandă care este un element preluat de la casele româneşti. Anul de construcţie se estimează a fi în jurul 1836, iar pe faţadă este trecut anul unei posibile reparaţii-1888.

Ştefan Vaida | Restaurator

Ştefan Vaida a zugrăvit aproximativ 8 case albastre şi are mulţi prieteni care şi-au adus albastrul ultramarin în curţi sau pe ziduri, în satele învecinate. Ştefan face parte din Asociaţia Monumentum, care a realizat o arhivă impresionantă de fotografii făcute în peste 100 de sate din sudul Transilvaniei, fotografii cu case, ferestre, curţi şi porţi. Fotografii care sunt acum valoroase pentru a putea reconstrui sau restaura tot ceea ce se dărâmă sau se distruge de vreme sau de mâna omului. 

Experienţa sa în restaurarea caselor din sudul Transilvaniei îl face să spună: Imaginează-ţi că în urmă cu o sută de ani, ai fi putut vedea sate întregi albastre. Sau cel puţin 50 % dintre case erau albastre la exterior şi 70% erau albastre şi la interior.

În vara anului 2018, în sat a ajuns His Royal Highness, Charles, The Prince of Wales. A  mers pe străduţele înguste şi a ajuns în curtea lui Ştefan Vaida.

Vizionaţi filmul despre Albastrul lui Ştefan Vaida

„Neoficial, putem spune că avem o asociaţie a oamenilor care iubesc albastrul ultramarin.”

ştefan vaida

Prima lucrare de  restaurare la care a participat după terminarea facultăţii, în urmă cu 11 ani a fost chiar în sat, la Casa Gerendi. O casă despre care se spune că ar fi cea mai veche casă datată din zonă (Valea Hârtibaciului), adică la 1508, şi pe care a zugrăvit-o tot albastră.

În prezent, pe Ştefan Vaida  îl găsiţi ca ghid în muzeu sau prin satele din Transilvania, coordonând workshopuri de restaurare sau fiind gazda evenimentelor culturale din propria curte (brunch-uri, concerte, conferinţe, ateliere, proiecţii). Alături de fratele său, Eugen Vaida, lucrează la proiectul de intervenţie de urgenţă asupra monumentelor aflate în pericol – Ambulanţa pentru Monumente, caută parteneri, sprijin financiar, oameni faini de stat la poveşti, obiecte şi mult albastru ultramarin.

Puteţi să îi scrieţi gândurile voastre lui Ştefan aici

CategoriesOameni